Aom durian trøffelchips

Den asiatiske frukten elsket av over 1 milliard mennesker med uendelige næringsverdier

Gusto

I durian Monthong er store frukter, i gjennomsnitt 3 til 5 kilo, og har generelt en oval til sylindrisk, avsmalnende form, noen ganger funnet med uregelmessige støt, og skaper et hjertelignende utseende. Overflaten på frukten er dekket av tette, spisse trekantede pigger, og fargen varierer fra blekgrønn til lysebrun til gyldenbrun. Under den piggete overflaten er et hvitt, svampaktig interiør med flere kamre som omslutter kjøttlapper. Hver flik av kjøttet har en halvhard overflate, som avslører et tykt, kremet, smøraktig indre med små, harde frø. Monthong durians har en mild aroma sammenlignet med andre varianter av durian og en rik, søt, varm og kompleks aroma beskrevet som en blanding av vanilje, karamell, pepper og svovelnoter.

Årstider

I durian Monthong er tilgjengelig i Thailands varme sesong, med topp høsting mellom april og august.

Aktuelle fakta

I Monthong durian, botanisk klassifisert som Durio zibethinus, er en stor thailandsk variant som tilhører Malvaceae-familien. Thailand er en stor produsent og eksportør av durian, og det er over 234 kultivarer i landet, med bare noen få varianter dyrket for kommersiell bruk. Monthong durian står for over halvparten av den totale durian-produksjonen i Thailand og er også den mest eksporterte kultivaren ettersom frukten kan lagres i rundt tjue dager uten å ødelegges. Navnet Monthong oversettes fra thai til å bety "gyllen pute", en refleksjon av sortens tykke, myke kjøtt, og når det er sesong, finnes kultivaren mye gjennom gateselgere, lokale markeder og lastebiler som går på kryss og tvers av nabolag som selger fruktene på megafoner. Thai durian høstes tradisjonelt før de er helt modne, en prosess som antas å forlenge fruktens holdbarhet, og denne metoden utvikler også en fast, men myk tekstur i frukten med en mild, søt smak. I dag er det intens konkurranse mellom Thailand og Malaysia om durian-produksjon, og Monthong durian er signatursorten som handles og eksporteres fra Thailand til nærliggende markeder.

Næringsverdi

I Monthong durian er en utmerket kilde til vitamin C, en antioksidant som styrker immunforsvaret, øker kollagenproduksjonen og reduserer betennelser. Frukt er også en god kilde til kalium for å balansere væskenivået i kroppen, magnesium for å regulere blodtrykket, fiber for å stimulere fordøyelseskanalen, mangan for å hjelpe til med proteinfordøyelsen, og inneholder lavere mengder fosfor, jern, kobber og sink.

søknader

Monthong durian kan brukes i flere modningsstadier for både rå og kokte preparater, inkludert steking og koking. Når kjøttet er ungt, har kjøttet en tykk, fast tekstur og er for det meste skivet og stekt som chips, hakket og blandet inn i karriretter, eller i tynne skiver og blandet inn i friske salater. I Thailand er Monthong durians inkorporert i massaman karri for å tilføre rike umami-smaker, og er også noen ganger tilberedt som som tom, en rå, sprø sidesalat laget med urter, fiskesaus og umoden frukt. Når Monthong durian modnes, spises fruktkjøttet for det meste vanlig, ute av veien, pureres til salatdressinger eller blandes inn i pastaer, og brukes som topping i iskrem, fruktruller og bakverk. Massen kan også blandes inn i klebrig ris, blandes i kaffe eller kokes med sirup for å lage en søt dessert. Monthong durian passer godt sammen med tropiske frukter, inkludert mangostan, rambutan, slangefrukt, mango og kokos, smaker som hvitløk, sjalottløk, sitrongress og galangal, sjokolade, vanilje og urter som koriander, spisskummen, mynte og pulverisert karri. Hel, ukuttet Monthong durian vil holde seg i et par dager i romtemperatur, men lengden av tiden vil avhenge betydelig av hvor moden frukten er på innhøstingstidspunktet. Når de er modne, bør fruktene spises umiddelbart for den beste smaken og konsistensen. Deler av kjøttet kan oppbevares i en lufttett beholder i 2-5 dager. Monthong durian kan også fryses og eksporteres til markeder over hele verden.

Etnisk

Monthong durian er en av hovedvariantene av durian på Chanthaburi Fruit Festival i Chanthaburi-provinsen sørøst i Thailand. Chanthaburi er kjent som Thailands "tropiske fruktskål", og den årlige ti-dagers festivalen i mai fokuserer på de lokale avlingene som dyrkes i regionen, inkludert durian. Under festivalen vises Monthong durian i store hauger på bordene, selges hele eller ferdig oppskåret, og blir til og med samplet gratis for en kort tid på dagen, slik at besøkende kan smake på de forskjellige variantene. Durians selges også i kokte preparater under festivalen, inkludert chips, karriretter, godteri, drinker og desserter. Foruten durian, er fruktfestivalen nasjonalt kjent for sine håndlagde tremøbler, håndlagde produkter og andre lokale tropiske frukter som mangostan og slangefrukt. Disse lokale fruktene er kombinert med durian.

Lignende artikler